duminică, 9 septembrie 2012

Cum gandesc oamenii bogati



Cea mai bogata femeie din lume Gina Rinehart are de a face cu o furtuna media din cauza unui articol in care vorbeste despre clasa de mijloc si spune despre ea ca “beau, fumeaza si socializeaza” mai mult decat lucreaza la averea lor. Daca are dreptate?
Autorul cartii “Cum gandesc oamenii bogati” Steve Siebold, a petrecut aproape 3 decenii luand interviuri milionarilor din lume, incercand sa afle ce ii diferentiaza de restul lumii. Nu era vorba despre banii insine, ci despre mentalitate.
“(Clasa de mijloc) spune oamenilor sa fie fericiti cu ceea ce au” spune el. “Si, per ansamblu, majoritatea oamenilor sunt blocati de frica cand vine vorba de bani. ”


   1.      Oamenii obisnuiti cred ca banul este ochiul dracului. Oamenii bogati cred ca saracia este ochiul dracului. Unei persoana obisnuita i s-a spalat creierul, crezand ca oamenii bogati sunt norocosi sau necinstiti” de aceea o anumita rusine apare cand vine vorba de a te imbogati. 
2.      Oamenii obisnuiti cred ca egoismul este un viciu, oamenii bogati cred ca este o virtute. “cei bogati incearca sa faca ceva pentru fericirea lor. Ei nu se prefac ca incearca sa salveze lumea.“ – Siebold
“daca nu ai grija de tine, nu esti capabil sa ajuti nici pe altcineva. Nu poti da ceea ce nu ai”


    3    Oamenii obisnuiti au mentalitatea unei loterii, oamenii bogati au o mentalitate bazata pe actiune
“ in timp ce masele asteapta sa nimereasca cifrele corecte si se roaga pentru prosperitate, ceilalti isi rezolva problemele” “eroul (omul din clasa de mijloc) astepata ca Dumnezeu, guvernul, seful lor sau sotia. Nivelul de gandire al omului obisnuit se hraneste cu aceasta viziune asupra vietii si traieste cat ceasul inca ticaie”

4. Oamenii obisnuiti cred ca drumul spre bogatii e pavat cu educatie formala, oamenii bogati cred in dobandirea anumitor cunostinte.  multi din clasa superioara au putina educatie formala, ei s-au  imbogatit prin achizitionarea si vanzarea continua a unor informatii”
“intre timp, masele sunt convinse ca masteratele si doctoratele duc spre bunastare, in mare pentru ca sunt blocati intre liniile ganduriilor care ii impiedica sa atinga nivele mai inalte alte constientului. Cei bogati nu sunt interesati de mijloace, ci de rezultat.”

5.  Oamenii obisnuiti ravnesc la zilele bune de demult, oamenii bogati viseaza la viitor. “milionarii se imbogatesc pt ca sunt dispusi sa parieze pe ei, sa-si proiecteze visele, telurile si ideile intr-un viitor necunoscut” “oamenii care cred ca zilele lor cele mai bune au trecut nu se vor imbogatii, si deseori se lupta cu depresie si nefericire” 
6. Oamenii obisnuiti vad banii prin intermediul emotiilor, oamenii bogati se gandesc la bani logic. “un om cu inteligenta normala, educatie buna si de succes poate fi instant transformat intr-o persoana fricoasa, a carei aspiratie financiara este sa se pensioneze comfortabil.” “ clasa superioara vede banii ca ceea ce este si nu este, prin logica. Cei buni stiu ca banii sunt un instrument necesar care prezinta oportuniati si optiuni” 
7.     Oamenii obisnuiti castiga bani facand ceea ce nu le place, oamenii bogati isi urmaresc pasiunile “ unui persoane obisnuite i se pare ca bogatii lucreaza tot timpul... Dar unu dintre cele mai destepte strategii a lor este ca fac ceea ce le place si primesc bani pentru asta” pe de alta parte, clasa de mijloc are slujbe care nu-i plac “pentru ca au nevoie de bani si au fost invatati la scoala si conditionati de societate sa traiasca cu o gandire liniara care spune ca se pot castgia bani prin efort fizic si mental"
8.  Oamenii obisnuiti isi propun lucruri simple pentru a nu fi niciodata dezamagiti, oamenii bogati nu se tem de provocare. “ Psihologii si alti experti deseori sfatuiesc oamenii sa nu aiba asteptari mari ca sa se asigure ca nu vor fi dezamagiti:” “Nimeni nu va ajunge  bogat si nu-si va trai visele fara asteptari mari”7.
     9. Oamenii obisnuiti cred ca trebuie sa faci ceva petru a deveni bogat, oamenii bogati cred ca trebuie sa fii ceva pentru a deveni bogat. “De aceea oameni ca Donald Trump ajung de la milionar la 9 miliarde datorie si devin si mai bogati ca inainte” “in timp ce masele sunt fixate sa primeasca imediat rezultatul actiunii lor, cei bogati invata si cresc din fiecare experienta, indiferent ca este un esec sau o reusita, stiind ca adevarata recompensa este sa devina o masina umana de succes care produce rezultate extraordinare” 
 10.    Oamenii obisnuiti cred ca ai nevoie de bani ca sa faci bani, oamenii bogati folosesc banii altor oameni. Gandirea liniara le spune oamenilor sa faca bani ca sa aiba mai multi, dar Siebold spune ca celor bogati nu le este frica sa investeaca banii altora pentru viitorul lor. “Oamenii bogati stiu ca daca nu iti permiti sa cumperi ceva personal, nu e relevant. Adevarata intrebare e “merita sa-l cumpar, sa investesc?”   
11. Oamenii obisnuiti cred ca piata este condusa de logica si strategie, oamenii bogati stiu ca este condusa de emotie si lacomie. Investirea cu succes in stocul de pe piata nu este o formula matemartica. “cei bogati stiu ca emotiile primare care conduc piata sunt frica si lacomia”
12.    Oamenii obisnuiti traiesc in  spatele mijloacelor lor, oamenii bogati traiesc sub ele. “Uite cum se traieste sub mijloace si patrunde la secretul oamenilor instariti: inbogateste-te asa incat sa-ti poti permite”

13.     Oamenii obisnuiti isi invata copii cum sa supravietuiasca, oamenii bogati isi invata copii cum sa se imbogateasca. “(Oamenii)spun ca parintii isi invata copii sa plece urasca masele pentru ca sunt saraci. Nu e adevarat” “Ce isi invata copii este sa vada lumea prin ochii realitatii obiective – cum societatea este cu adevarat” daca copii inteleg devremea bunastarea, foarte probabil se vor lupta sa ajunga la ea mai tarziu in viata. 
14.   Oamenii obisnuiti lasa banii sa ii streseze, oamenii bogati gasesc pacea in bogatie. “Clasa de mijloc vede banii ca pe un rau necesar care trebuie indurat ca o parte a vietii. Clasa superioara vede banii ca pe marele liberator, si cu destui, ei pot sa ajunga la pacea financiala”
15.    Oamenii obisnuiti ar prefera sa fie amuzati decat educati, oamenii obisnuiti ar prefera sa fie educati decat amuzati.  Oamenii bogati apreciaza puterea invatatului si dupa facultate. Cand intri in casa uni om bogat, primul lucru pe care il vezi este biblioteca plina cu carti pe care le-au folosit pentru a se educa despre cum sa devina de succes” “Clasa de mijloc citeste romane, tabloide si revite de divertisment"
16.   Oamenii obisnuiti cred ca cei bogati sunt snobi, oamenii bogati vor doar sa fie inconjurati de oameni care gandesc ca si ei. Gandirea negativa despre bani este ceea ce ii tine departe pe cei mediocri de cei bogati. “(Oamenii bogati) nu-si pot permit mesaje despre ruina sau melancolie” “Asta este des inerpretate de mase ca snobism” etichetarea clasei superioare ca snobi este o alta cale a clasei de mijloc prin care se simt mai bine cu ei insisi si calea pe care au ales-o - mediocritatea
17. Oamenii obisnuiti se concentreaza pe economisire, iar oamenii bogati se concentreaza pe castig. Siebold are o teorie: cei bogati se focuseaza pe ceea ce o a castiga riscand, mai de graba decat sa economiseasca ceea ce au. 
18. Oamenii obisnuiti actioneaza cu grija, oamenii bogati risca. “Parghia este cuvantul cheie pentru bogati” “Orice investitor pierde bani ocasional, dar clasa superioara stie ca indiferent ce se intampla, ei tot timpul o sa poata castiga mai mult”
19.  Oamenii obisnuiti iubesc confortul, oamenii bogati gasesc confort in incertitudine. Pentru cei mai multi e nevoie de mult curaj ca sa riste la fel ca si un milionar – o provocare pentru clasa mijlocie, care nu se simte in pielea ei cu o astfel de viata. “Din punct de vedere fizic, psihic si emotional confortul este telul primar al clasei de mijloc” Ei invata sa fie intr-o stare de confort continua functioand intr-o stare de incertitudine continua. 

    20. Oamenii obisnuiti nu fac niciodata conexiuni intre bani si sanatate, oamenii bogati stiu cum banii iti pot salva viata .  
    21.   Oamenii obisnuiti cred ca trebuei sa aleaga intre o familie grozava si avere, oamenii bogatistiu ca pot sa le ai pe toate. Ideea ca averea trebuei sa vina pe socoteala timpului in  familie  nu este decat un cliseu. “Creierul oamenilor a fost spalat, astfel incat sa creada ca este o ecuatie ori/ori”. “Cei bogati stiu ca poti sa ai orice daca accepti provocarea cu mintea setata pe iubire si abundenta”]


Sursa: http://partnerwithwilliam.com/21-ways-rich-people-think-differently/?goback=.nmp_*1_*1_*1_*1_*1_*1_*1_*1_*1.anb_2247268_*2_*1_*1_*1_*1_*1.gmp_1887217.gde_1887217_member_159519476

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu