miercuri, 10 februarie 2016

Ce poti invata din serialul Suits?

Daca nu va uitati deja la serialul Suits, ar trebui sa o faceti. De ce? Te poti si relaxa uitandu-te la un serial, dar si sa inveti cate ceva din comportamentul lui Harvey Specter ce sa aplici in viata si chiar in afaceri. Serialul e despre o firma de avocatura, iar Harvey e printre cei mai cunoscuti avocati din New York.  Mai jos sunt cateva dintre lucrurile care le puteti prelua de la acest personaj, pentru mai multe va trebui sa va uitati la serial. :)  
Harvey Specter, Suits, serial, avocat, succes, prezentare

Risca – Daca nu incerci, nu vei stii daca poti avea success si vei avea o viata monotona, plictisitoare, care nu-ti va aduce nimic estraordinar. Esti pregatit sa duci o viata banala? 

Fii responsabil – chiar daca faci o prostie, asuma-ti-o! Cand iti alegi un anume comportament trebuie sa fii constient de consecinte si sa fii pregatit sa ti le asumi.
Aparentele conteaza – cum arati are un impact asupra opiniei celorlalti despre tine. Prima impresie si cum te prezinti unui client vor determina daca ei te vor alege pe tine sau vor merge la altcineva.

Invata sa citesti oamenii – e important sa le intelegi semnalele transmise indirect prin gesturi, limbajul corporal si sa te adaptezi in functie de acestea. Invata sa anticipezi ce vor zice clientii si sa ai pregatite raspunsurile potrivite. Trebuie sa stii sa iti modifici strategia in concordanta cu cel din fata ta. Oricine se poate folosi de logica in vanzarea unui produs sau crsterea unei afaceri, dar trebuie sa cunosti oamenii. Iar inteligenta emotionala a devenit un termen din ce in ce mai folosit. (vezi cartea lui Daniel Goleman)
batalie, pierdere, castiga, bani, winner, castigator,
Castiga luptele inainte de batalie – in serial, Harvey castiga multe cazuri inainte de a ajunge in fata unui judecator, ceea ce il scuteste de timp si bani irositi. Cauta solutii care iti permit sa castigi luptele inainte de a merge la razboi.

Nu-ti pierde timpul incercand sa explici problema, pur si simplu rezolv-o – timpul e foarte valoros, asa ca, atunci cand ai o problema treci direct la rezolvarea ei, nu mai pierde timpul raportand problema catre sef sau alt superior.   

Nu gandi ca un incepator – chiar daca esti unul. Fiecare dintre noi a inceput de la zero, dar gandeste ca un veteran, gandeste ca cel care a ajuns deja sus, acolo unde vrei sa fii.

Daca urmezi toate regulile nu ajungi nicaieri – din cand in cand mai trebuie sa si incalci regulile. Cei care urmeaza mereu regulile vor avea un mare dezavantaj, iar competitia va fi in fata lor. Nu fii naiv, unele reguli trebuie incalcate. In plus, traim intr-o societate in continua miscare, ar fi imposibil sa urmam toate regulile.

noroc, norocos, viata, comportament, invata

Succesul clientilor tai este succesul tau – scopul tau nu ar trebui sa fie sa ii faci fericiti pe clientii tai, ci sa ii ajuti sa aiba succes, doar asa vei avea si tu.

Studiaza, invata si cunoaste-ti competitia – trebuie sa fii cu un pas inaintea lor si sa stii cum sa devii mai bun.

Pastreaza-ti calmul – chiar daca esti intr-o situatie grea. Nu te lasa condus de emotii, ca sa fii capabil sa gandesti si sa iei decizii corecte. Pastrandu-ti calmul intr-o situatie dificila iti permite sa fii increzator in tine, stapan pe situatie.





Cauta-ti hobby-uri inafara muncii – de exemplu, Harvey asculta jazz, ii place basketball-ul, joaca poker. Avem nevoie de relaxare si sa cream conexiuni cu cei din jurul nostru, sau poate doar sa stam noi si o carte.

Uneori e ok sa fii increzut– dar nu exagera. Harvey chiar e un exemplu, poate uneori prea increzator in sine. Dar, e ok daca esti bun in domeniul tau, trebuie sa stii sa-ti „faci reclama”.  


Prin minciuna nu protejezi – „Daca ma minti, nu ma protejezi. Ma tradezi”. Fii sinder, pune toate cartile pe masa, oamenii si posibilii tai clienti trebuie sa fie constienti si de beneficii, dar si de riscuri ca sa si le poata asuma. 

In viata, in orice domeniu am lucra avem dificultati si obstacole care ne pun la incercare. Trebuie sa invatam sa fim puternici, motivati, increzatori, calmi, iar daca "suntem pusi la perete, sa il doboram"! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu