luni, 19 septembrie 2016

Cum credintele iti influenteaza rezultatele si viitorul

Cu toții credem în ceva, chiar dacă nu îl exprimăm tot timpul. Ne-ar plăcea să credem că aceste credințe derivă din „decizii raționale”. Dar e doar parțial adevărat deoarece de cele mai multe ori acționăm bazat pe ceea ce credem că știm. Acum câtva timp oamenii „știau” că Soarele se învărte în jurul Pământului...
În cel mai bun caz, credințele sunt opinii. Ele colorează și filtrează perspectiva noastră despre tot ce e în jur. Problema e că ne obișnuim cu aceste filtre și uităm că le avem, apoi credem că felul în care vedem lucrurile e cum sunt ele cu adevărat. Desigur, de multe ori, nu e așa. Cu toții avem niște ochelari puși. Purtăm mereu acei ochelari și vedem lumea prin ei, dar în mod diferit de persoana de lângă noi.
perspectiva, credinte, ganduri, ochelari, lume

În cele din urmă, credințele noastre nu sunt adevărate sau false – sunt doar un sprijin, sau nu, pentru succesul și fericirea noastră. Pot să te încurajeze sau să te descurajeze.
De exemplu, de câte ori au auzit pe cineva sau chiar tu spunând: „trebuie să muncesc din greu ca să câștig mulți bani”? Nu pare a fi cel mai motivant gând. Rar te ajută faptul că ești leneș, dar sunt momente când a munci inteligent e mai bine decât să muncești până la extenuare.  
Unele credințe rămân imprimate adânc în sistemul nostru nervos și devin concluzii de viață inflexibile, mai ales cele care le-am preluat în mod inconștient sau accidental de când eram copii – atunci aveam mai puțină experiență și nu puteam discerne între ceva ce e temporar și o situație permanentă, ireversibilă. Cel mai grav e că oamenii nu își revizuiesc sistemul de credințe care s-a format când erau copii sau nu reflectă la cine sunt azi și cine vor să fie mâine.
Oricum fiecare vedem lucrurile cum vrem noi, deci ai putea la fel de bine să crezi că vei primi ce ai nevoie că să îți atingi țelurile sau vei învăța cum. Totul pornește de la a simți și a gândi și se transformă în acțiuni, greșeli pe care le îndreptăm, avem unele succesuri, avem încredere și apoi repetăm totul de la început.

În cele din urmă, trecem de la credință la cunoaștere – cunoaștere ce vine din credința în ceva mai mult decât ce e la suprafață și înțelpciunea care apare din experiență și testarea credințelor în „lumea reală”.
Fii atent la gândurile tale, pot avea o mare influență asupra succesului tău. Ce credințe care nu te mai ajută poți revizui? Care ar fi credințele noi pe care le poți crea și ar fi mai potrivite pentru cine ești în momentul de față? Le poți împărtăși aici cu noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu